Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Obama felhívta az űrhajósokat - videó

Barack Obama amerikai elnök tegnap a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénységével beszélgetett. A társalgás során szóba került a Discovery által nemrég felszállított R-2-es robot is. Az elnök viccesen érdeklődött, hogy milyen feladatot kapott eddig a robot, mosogatja-e az edényeket, vagy valami izgalmasabb dolga van. Mikor meghallotta, hogy még ki se csomagolták, akkor nevetve rosszallását fejezte ki, hogy ilyen messze elvitték, és még ki se vették a dobozából. A dolgok azonban az űrben nem ilyen egyszerűek, szigorú menetrend szerint zajlanak, és még egy elnöki utasítás sem elegendő, hogy megfelelő előkészítés nélkül állítsanak üzembe egy berendezést, különösen egy robotot.


szólj hozzá: Obama felhívta az űrhajósokat

A Discovery küldetését még egy további nappal (tehát március 7-ig) meghosszabbították, hogy legyen elegendő idő a felesleges felszerelések bepakolására a HTV nevű japán teherűrhajóba.

Az R-2 robotnak erős karjai vannak, hogy segíteni tudjon a szerelésben. Lábai nincsenek, mert azok a súlytalanságban feleslegesek

Ajánlat:

3 Tovább

Kövesse élőben a Discovery startját!

Utolsó útjára indul a Discovery február 24-én, hazai idő szerint 22.50-kor. A startot a Spacevidcast, a Spaceflight Now és a NASA TV egyaránt a szokásosnál jobb minőségben közvetíti. Az indítást magyar szakkommentárral kiegészítve is megnézhetjük a www.galileowebcast.hu weboldalon.

Spacevidcast


Video chat rooms at Ustream

Spaceflight Now

Watch live streaming video from spaceflightnow at livestream.com

 

NASA TV


Live Broadcasting by Ustream

 

Ajánlat: Utoljára indul a Discovery

0 Tovább

Várható tudományos események 2010 novemberében

Számíthatunk néhány érdekes eseményre novemberben is.

0 Tovább

Utolsó startjára készül a Discovery, egy R2-essel a fedélzeten

Kijelölte a Discovery startjának időpontját a NASA. Eszerint 2010. november 1-jén, hétfőn indul az űrrepülőgép a Nemzetközi Űrállomáshoz, magyar idő szerint 22.40-kor.

 


A jelenlegi tervek szerint ez a 11 napos küldetés (STS-133) lesz a Discovery 39. és egyben utolsó útja, mert utána "nyugdíjazzák". A gép tudományos kísérleti eszközöket és felszereléseket szállít egy logisztikai modulban az űrállomásra. Az űrhajósok mellett a fedélzetén lesz R2 (Robonaut 2), az első emberhez hasonló robot az űrben, amely az űrállomáson marad.

A küldetés részletes beharangozójával hétfőn jelentkezünk a Tudomány rovatban.

Forrás: NASA

0 Tovább

nanoHÍREK

blogavatar

Információembriók az [origo] Tudomány rovatától

Utolsó kommentek