Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kövesse élőben az Atlantis startját!

Várhatóan péntek délután, magyar idő szerint 17.26-kor kerül sor az Atlantis űrrepülőgép startjára, melyet több csatornán is követhetünk az interneten. Az előkészületekkel együtt élőben közvetíti a NASA TV az eseményt. Ha a képi látvány mellett aktuális szöveges háttérinformációkat is szeretnénk, a Spaceflight Now közvetítését érdemes figyelni:

Az eseményeket magyar nyelvű szakkommentárral a Galileo Webcaston lehet figyelemmel kísérni.

Az Atlantis startját és emelkedését a Google Earth segítségével is követni lehet. Ehhez gépünkre telepített Google Earth szükséges, és a NASA honlapján található 'LiveSpaceShuttle.kmz' fájlt kell letölteni. A fájlt nyissuk meg, ami automatikusan elindítja a gépünkön lévő Googe Earth alkalmazást. A program az űrrepülőgépet a megfelelő térbeli helyzetben mutatja, és így könnyen követhető mozgása.

Cikkünk az Atlantis utolsó útjáról: Félmillió embert vár a NASA az Atlantis utolsó startjára

0 Tovább

Kövesse élőben a Discovery startját!

Utolsó útjára indul a Discovery február 24-én, hazai idő szerint 22.50-kor. A startot a Spacevidcast, a Spaceflight Now és a NASA TV egyaránt a szokásosnál jobb minőségben közvetíti. Az indítást magyar szakkommentárral kiegészítve is megnézhetjük a www.galileowebcast.hu weboldalon.

Spacevidcast


Video chat rooms at Ustream

Spaceflight Now

Watch live streaming video from spaceflightnow at livestream.com

 

NASA TV


Live Broadcasting by Ustream

 

Ajánlat: Utoljára indul a Discovery

0 Tovább

Megroggyant az arzénlény - szerkesztői kommentár a NASA baktériumához

Mint arról új összeállításunkban részletesen olvashatnak, egyre több kutató szerint igen gyenge lábakon áll az a Science-cikk, amely a foszfor helyett arzént használó baktérium felfedezését írja le. A szakmai kommentárok szerint még nagyobb probléma, hogy a tanulmány erős állításai körül nagy felhajtást csapott a NASA, ami sokat árthat a tudománynak.

Az eset tudománykommunikációs szempontból is érdekes. A bejelentéssel kapcsolatban nagy volt a várakozás, majd a zavar a média és a nagyközönség körében is. Nyilvánvaló, hogy a tudományos újságírók a Science magazint hiteles forrásnak tekintik, és az is, hogy közülük kevesen rendelkeznek mikrobiológus diplomával. Én tanultam biológiát az ELTE-n, de bevallom, nem elemeztem a Science jobbára adatok halmazából álló cikkét, ehelyett annak következtetéseire koncentráltam. Ezek alapján pedig jogosan éreztem úgy, hogy ez az év tudományos felfedezése, hiszen alapvető építőelem cseréjére még nem volt példa DNS-ben.

A nagyközönség egy része így is csalódott volt, mert legalábbis az első Földön kívüli élőlény felfedezésének bejelentését várta. Néhány óra alatt azonban megbarátkoztak a baktériummal, amelyre aztán sok helyen csak „arzénlényként” hivatkoztak a közösségi médiában.

Ismét bebizonyosodott az is, hogy az embargót ilyen fontosságú tudományterületen nem lehet megtartani. Bár a NASA csak december 2-án este akarta bejelenteni a felfedezést, a Science-cikk embargójának feloldásával egyszerre, több internetes oldalon kiszivárgott a hír vagy annak egy-egy eleme. Végül is a Gizmodo.com cikke indította el azt a lavinát, amelynek következtében az információ rohamosan terjedni kezdett december 2-án délután, így magyar idő szerint 18 óra 18 perckor a Science feloldotta a cikk embargóját (ha egyszer valaki már megtöri az embargót, akkor szabad az információ).

A tudomány népszerűsítése miatt is csak remélni lehet, hogy a kutatócsoport helyrerakja a dolgokat, és rövidesen előáll az állításokat valóban meggyőzően bizonyító adatokkal.

Simon Tamás

0 Tovább

Utolsó startjára készül a Discovery, egy R2-essel a fedélzeten

Kijelölte a Discovery startjának időpontját a NASA. Eszerint 2010. november 1-jén, hétfőn indul az űrrepülőgép a Nemzetközi Űrállomáshoz, magyar idő szerint 22.40-kor.

 


A jelenlegi tervek szerint ez a 11 napos küldetés (STS-133) lesz a Discovery 39. és egyben utolsó útja, mert utána "nyugdíjazzák". A gép tudományos kísérleti eszközöket és felszereléseket szállít egy logisztikai modulban az űrállomásra. Az űrhajósok mellett a fedélzetén lesz R2 (Robonaut 2), az első emberhez hasonló robot az űrben, amely az űrállomáson marad.

A küldetés részletes beharangozójával hétfőn jelentkezünk a Tudomány rovatban.

Forrás: NASA

0 Tovább

Épül az új marsjáró

Készül a Mars Science Laboratory nevű küldetés Curiosity rovere, amely az eddigi legnagyobb és legkomplexebb marsjáró lesz az űrkutatás történetében. Az autó méretű, 900 kilós rover fő feladata az élet, illetve az élet nyomainak felfedezése a Marson. Az űreszköz a tervek szerint 2011 végén indul, és 2012 augusztusában érkezik a Marshoz. Az új marsjáró építése élőben követhető a NASA webkameráján.

0 Tovább

Sivatagi patkányok a NASA-nál - film

A jövő emberes marsutazásához szükséges technológiákat, valamint az emberes űrtevékenység során felhasználható egyéb berendezéseket, köztük járműveket és
szkafandereket tesztelnek a száraz földi tájon a NASA munkatársai. Videók a sivatagi rover tesztjeinek négy napjáról.

0 Tovább

Interaktív Merkúr térkép

Fedezze fel a bolygót és új felvételeit a monitoron! A NASA és az USA Geológiai Szolgálata új globális térképet közölt a Merkúrról. Az interneten elérhető alkalmazás segítségével koordináták alapján lehet keresni adott helyszíneket a legbelső bolygón, tetszés szerint nagyítani, kicsinyíteni a képeket, és barangolni a kráterek között.

0 Tovább

nanoHÍREK

blogavatar

Információembriók az [origo] Tudomány rovatától

Utolsó kommentek