Miniatűr vízálló kamerák segítségével figyelték meg a kanadai hódok (Castor canadensis) rejtett, hódváron belüli életét a Dél-Illinois-i Egyetem kutatói. A biológusok mostanáig gyakorlatilag csak akkor tudták tanulmányozni a hódokat, amikor a szabadban tartózkodtak, a magánéletükről pedig csak annyit tudtak, hogy mikor mennek be a hódvárba, és mikor hagyják el azt.

Kiderült, hogy a rejtekhelyen töltött idő nagy részét az állatok táplálkozással, alvással és tisztálkodással töltik, valamint hogy az utódnevelésből mindkét szülő egyenlő mértékben kiveszi a részét. A kölykök alvás-ébrenlét ciklusa az emberi csecsemőkéhez hasonlóan alakul, ugyanis egyszerre csak néhány órát alszanak, majd felébrednek. A kifejlett állatok napi ritmusa ezzel szemben a felnőtt emberekéhez hasonló. A szűk tér, a bezártság miatt a kutatók arra számítottak, hogy az állatok között biztos megfigyelnek majd agresszív viselkedést is, ám meglepetésükre erre egyszer sem került sor.

Nézze meg a kicsinyeit szoptató hódot a BBC honlapján!

 

 

Korábban mindössze két vizsgálat irányult arra, hogy rájöjjenek, vajon mi történik a hódvár belsejében. Az egyik esetben kibontották a vár falát, majd egy üveglapot illesztettek oda, hogy azon keresztül figyeljék az állatokat, ám ez valószínűleg befolyásolhatta a hódok természetes viselkedését. A másik kutatás során hallgatózással próbálták eldönteni, mi zajlik odabent.