Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A lebegő kocka illúziója

Tegnap írtunk a homorú maszk illúziójáról, és azóta előkerült még két jó videó, ahol hasonló elven alapuló lebegő kockák láthatók:

 

 

 

0 Tovább

Legendás állatok gyűjteményei

Rejtett állatok állatkertje - kriptozoológia
A kriptozoológia által kutatott élőlények leírásai és képei a tengeri kígyóktól a jetiig. Több mint száz olyan állat ismertetése, amelyről számos legenda és beszámoló született létezésüket azonban kétségbe vonja a tudomány.

 


Wolpertinger - nagyobbrészt nyúl, kicsit szarvas, kicsit madár, kicsit ragadozó

 

Monstropedia
Az oldal érdekes összefoglalója a létező és a legendabeli szörnyetegeknek. Megtalálható itt a démonoktól kezdve a híres emberi szörnyekig (kannibálok, sorozatgyilkosok stb.) sok minden. A honlap külön értéke a rengeteg - sokszor művészi - illusztráció.

 

Hétfői kriptozoológiai cikkünk a kínai jerenről: Expedíció indul a kínai majomember felkutatására

1 Tovább

Friss lávafolyás lehet a Vénuszon


A korábban a Vénusz körül keringett Magellán-űrszonda mikrohullámú mérései alapján készült hőtérképen látható vörös foltok 85 Celsius-fokkal is melegebbek lehetnek környezetüknél. Ez egy alig néhány évtizedes lávafolyás lehet, amely még mindig hűl

 

Felfedezői szerint mindössze néhány évtizedes lehet egy lávafolyás a Vénusz felszínén, amely még mindig melegebb a környezeténél (pedig a Vénuszon nincs hideg, az átlagos felszíni hőmérséklet kb. 470 Celsius-fok). Ha ez valóban így van, akkor ez az eddigi legjobb bizonyíték arra, hogy a Vénusz geológiai szempontból aktív bolygó, és nem olyan halott, mint a Mars. A Vénuszon több mint ezer tűzhányó van. A University of California (Santa Cruz) kutatóinak cikke a Geophysical Research Letters következő számában jelenik meg.

 

Korábbi cikkünk a Vénuszon lévő vulkánokról: Aktív vulkánok lehetnek a Vénuszon

Forrás: ScienceNews

0 Tovább

Utolsó startjára készül a Discovery, egy R2-essel a fedélzeten

Kijelölte a Discovery startjának időpontját a NASA. Eszerint 2010. november 1-jén, hétfőn indul az űrrepülőgép a Nemzetközi Űrállomáshoz, magyar idő szerint 22.40-kor.

 


A jelenlegi tervek szerint ez a 11 napos küldetés (STS-133) lesz a Discovery 39. és egyben utolsó útja, mert utána "nyugdíjazzák". A gép tudományos kísérleti eszközöket és felszereléseket szállít egy logisztikai modulban az űrállomásra. Az űrhajósok mellett a fedélzetén lesz R2 (Robonaut 2), az első emberhez hasonló robot az űrben, amely az űrállomáson marad.

A küldetés részletes beharangozójával hétfőn jelentkezünk a Tudomány rovatban.

Forrás: NASA

0 Tovább

Szépen fagy meg a víz, ha kedvesen beszélnek hozzá

Október 18-án kaptunk egy levelet, amiben ez állt:

 

"Dr. Masaru Emoto japán kutató a vízzel végzett kutatásai során arra a döbbenetes felfedezésre jutott, hogy a víz érzékeli a gondolatokat és érzéseket. Ennek a hihetetlen felfedezésnek a bizonyítékai most Budapesten láthatók és hallhatók egy lélegzetelállító előadás során."

 

Nem szoktunk részt venni az alábbihoz hasonló előadásokon, de ez - finoman szólva - annyira furának tűnt, hogy megkértük Kálmánt, menjen el, és tudja meg, amit lehet. A kollégák közül néhányan sajnálták ezért, de végül is szép képeket látott a "japán gondolkodó" előadásán. Az előadás pedig olyan volt, amilyennek vártuk, hiszen kiderült például, hogy a víz attól függően kristályosodik szépen vagy csúnyán, hogy jó vagy rossz hatások érik. Ez Masaru Emoto egyik fő mondanivalója, e köré épült a majdnem kétórás előadás, ahol a japán nyelvű ismertetést tolmács fordította magyarra. Posztobányi Kálmán beszámolója.

 

A víz kutatása tilos

Az emberi test legnagyobb hányada víz. Akiben kevés van, annak humorérzékből sincs sok, mert a víz=humor - viccelődik Emoto. Azonban a víz kutatása tilos, különböző lobbik, például a gyógyszeripar ellenérdekeltsége miatt, hiszen ha az emberek tudnák, hogy vízzel minden gyógyer helyettesíthető, az egész iparág tönkremenne. "A víz tanulmányozása tabuvá vált, engem is eltessékelnek a tudósok" - erősíti Emoto. Bár azt állítja, hogy ő a sportoláson és a karaokén kívül mást nem csinált életében, tehát nem is tanult, mégsem ebben keresi az okot. Tanulni úgysem érdemes szerinte, mert a víz adja a bölcsességet.

 


Masaru Emoto


Ezután következtek az előadás szép részei. Hatágú kristályokká fagyasztott cseppeket láthattunk a világ különböző tájairól, és megtudtuk, hogy a német és a svájci víz kemény (ezért a németek keményfejűek), a japán víz viszont puha (ez az oka hogy a japánok soha nem mondják: "nem"). Nem csak  tiszta vizek fagynak szép kristállyá, hanem azok is, amelyeknek a fagyasztás előtt szép képet mutattak, szép zenét játszottak, szép szavakat közöltek. Képet egyébként úgy kell mutatni a víznek, hogy a vízzel telt átlátszó palackot 24 órára a képre helyezzük. Szavakat ugyanígy kell közölni, hogy milyen nyelven, az mindegy.

 

"In the beginning was the Word" - idézi az Írást Emoto. Szerinte így kezdődik a Biblia, és a hallgatóságból senki nem szisszen fel, hogy így János Evangéliuma kezdődik, de az még az Újszövetségnek sem eleje. Na mindegy, hiszen rögtön ezután megtudjuk, hogy ha az egyoktávos hangközt nyolc millió részre osztjuk, akkor ezen hangok mindegyikének van istene. Ezt különféle hangvillás mutatványok egészítik ki.

A vízben az oxigén az élet, a hidrogén a hála, ezért a vízzel kapcsolódunk Istenhez. A víz ezenkívül tiszta energiaforrás is, hiszen az úgynevezett "ohmasa-gas" gyártható belőle, mely oxigén és hidrogéngáz stabil keveréke, és amely vízzé ég el. Kár, hogy Emoto nem mutatta meg pár kísérlet keretében ezt az anyagot.

 

Zenére növekedő kristályok - vagy utólag keverték alá a zenét


Pár évvel ezelőtt Emoto az ENSZ-ben meghirdette a Béke Projektet, aminek a célja az emberiség összes gondjának a megoldása. Ha szépen beszélünk a vízhet, megáldjuk, imádkozunk hozzá, és tiszteljük, akkot minden nyomor, betegség, háború eltűnik. Hogy hogyan? Ennek magyarázatában a világot kitöltő fény és rezgések, az embert alkotó 60 milliárd szó és ezekhez hasonlók szerepeltek. No de vissza a Tervhez: Emotóék célja a "Message from water" című könyvecske megjelentetése 650 millió példányban és eljuttatása a 3-12 éves gyerekeknek. A többi megy magától, mert ezek a vízzel bánni tudó (víznek köszönő, vízhez imádkozó) gyerekek húsz év múlva felnőttek lesznek, és létrehozzák az ideális világot. Az előadás ilyen (a könyvet magasba tartó) gyerekek képeivel zárult, így aztán mindenkinek elcsöppent a szíve. Magyarul még nem adták ki ezt a könyvet, de jelentkezett egy hölgy, hogy ő megjelenteti.

A taps után lehetett kérdezni. Kiderült, hogy csakugyan ügyes ez az Emoto, hiszen rengeteg konkurrens mozgalom, termék és víz létezik, és mégis ő van itt, nem más. Az Emoto-vizet már hamisítják!

Ez volt az előadás, amiből kiderült, hogy ha kedvesen beszélnek hozzánk -25 fokon, akkor szépen fagyunk meg. De mit mond a tudomány?

Emoto kísérletei bizony megérdemlik a kritikát, rengeteg emberi hiba van kivitelezésükben. Igen, valóban megismételték komoly tudósok is ezeket a fagyasztásokat, de ők nem találtak eltérést a "szeretlek kisbabám" és a "bunkó vagy" feliratú palackok vizeiből nyert kristályok között. Emoto nem is tagadja a szakszerűtlenséget, elismeri, hogy ő nem tudós, és szubjektíven válogatta ki a vízkristályokról készült képeket. James Randi 2003-ban egymillió dollárt ajánlott fel Emotónak, ha eredményeit valaki dupla vak próbával reprodukálja. Bár vannak, akik sikerről számoltak be (nem tudósok), a még megbízhatóbb tripla vak kísérletek eredményei nem támasztják alá ezeket.

 

Posztobányi Kálmán

0 Tovább

Épül az új marsjáró

Készül a Mars Science Laboratory nevű küldetés Curiosity rovere, amely az eddigi legnagyobb és legkomplexebb marsjáró lesz az űrkutatás történetében. Az autó méretű, 900 kilós rover fő feladata az élet, illetve az élet nyomainak felfedezése a Marson. Az űreszköz a tervek szerint 2011 végén indul, és 2012 augusztusában érkezik a Marshoz. Az új marsjáró építése élőben követhető a NASA webkameráján.

0 Tovább

Sivatagi patkányok a NASA-nál - film

A jövő emberes marsutazásához szükséges technológiákat, valamint az emberes űrtevékenység során felhasználható egyéb berendezéseket, köztük járműveket és
szkafandereket tesztelnek a száraz földi tájon a NASA munkatársai. Videók a sivatagi rover tesztjeinek négy napjáról.

0 Tovább

Interaktív Merkúr térkép

Fedezze fel a bolygót és új felvételeit a monitoron! A NASA és az USA Geológiai Szolgálata új globális térképet közölt a Merkúrról. Az interneten elérhető alkalmazás segítségével koordináták alapján lehet keresni adott helyszíneket a legbelső bolygón, tetszés szerint nagyítani, kicsinyíteni a képeket, és barangolni a kráterek között.

0 Tovább

Klímatudományi útmutató

A brit tudományos akadémia klímatudományi útmutatót tett közzé, amelyben összefoglalja, mely területeken világosak az ismereteink, és melyek azok a kérdések, amiket egyelőre nem sikerült kielégítően megválaszolni.

 

További információk a greenfo.hu oldalon!

0 Tovább

Őszi észlelőhétvége Ágasváron

A hagyományoknak megfelelően a nyár elteltével kezdődik az észlelőhétvégék szezonja, így idén is megrendezésre kerül az őszi csillagászati hétvége, aminek az Ágasvári Turistaház és a mellette elterülő rét ad otthont. Az észlelőhétvége időpontja október 8-10. A várhatóan még kellemes, őszi időjárás a fázósabb észlelőknek is lehetőséget ad arra, hogy megismerkedjenek az őszi, hajnalban pedig már a téli égbolt látványosságaival. Táborhelyünk gyönyörű természeti környezetben, a Nyugati-Mátrában található, 635 m tengerszint feletti magasságban.

 

További információk a MCSE honlapján!

 

0 Tovább

Ismerje meg Magyarország földtani értékeit

Október 9-én ismét megrendezésre kerül az élettelen természet szépségeit hirdető Geotóp Nap. Az élővilág csodái mellett sokan megfeledkeznek a geológiai formák változatos világáról, mely szintén gondos védelemre szorul. A földtudományi értékek napján számos érdekes programmal készülnek a szervezők, céljuk megismertetni Magyarország leghíresebb természeti képződményeit.

 

A pontos helyszínek és a részletes információk elérhetők az egyesület honlapján: http://www.progeo.hu/geotop.html

0 Tovább

nanoHÍREK

blogavatar

Információembriók az [origo] Tudomány rovatától

Utolsó kommentek