Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mamutot találtak a Tiszában

Egy fiatal mamut állkapcsának egy darabját fogta ki a Tiszából egy horgász, írja a szoljon.hu. A rákóczifalvai férfi a csontban lévő redős fog miatt először cipőtalpnak nézte a leletet, amely a Tisza alacsony vízállása miatt bukkanhatott ki az iszapból.

A Tiszaföldvári Földrajzi Múzeum munkatársainak becslése szerint a csont több mint tízezer éves lehet, és egykor egy fiatal, éppen fogait váltó mamuthoz tartozott. Béres Mária, a múzeum igazgatója a szoljon.hu-nak elmondta, hogy a környék nagyon gazdag mamutleletekben, és a múzeumban már több mint 300 maradványt őriznek, melyek többségét a Tisza mosta ki a partra. A most megtalált csontot várhatóan a tiszaföldvári Hajnóczy József Gimnáziumban fogják kiállítani.

0 Tovább

Kiszámolták, mennyit nyom egy e-könyv

John Kubiatowicz, a Berkeley Egyetem professzora kiszámolta, mennyivel lesz nehezebb egy e-könyv-olvasó, ha egy új könyvet töltenek rá. Kubiatowicz abból indult ki, hogy noha a memória elektronjainak száma a tárolt adattól független és állandó, az elektronok energiája nem azonos. Az olvasók flash memóriájában az adatokat tároló elektronok energiája ugyanis magasabb, mint a szabad elektronoké. Kubiatowicz Einstein E=mc(vagyis az energia egyenlő a tömeg és a fénysebesség négyzetének szorzatával) képletét felhasználva kiszámította, hogy minden egyes könyv 0,000000000000000001 grammal növeli az olvasó tömegét.

A Vsauce Youtube-csatorna Kubatowicz számításaiból kiindulva több becslést is összegyűjtött az internet információtartalmának tömegére vonatkozóan. Russel Steitz például az internetet működtető 75-100 millió szerver teljesítményét figyelembe például arra jutott, hogy körülbelül 50 grammnyi elektron működteti a világhálót.

2 Tovább

Potyognak a konténerek a megdőlt tartályhajóról - kép

Majdnem egy hónappal ezelőtt, október 5-én futott zátonyra a Rena nevű olajszállító hajó az új-zélandi Plenty-öbölben. A tanker tartályaiból 350 tonna nyersanyag ömlött a tengerbe, és további 300 tonna van, amit még nem tudtak kiszivattyúzni a hajóból. A tanker 1300 konténere közül 90-et elveszített, és ezek közül ötven még nem került elő. A viharos időjárás miatt a mentőalakulatok attól tartanak, hogy a hajó hamarosan kettétörik.

MTI/EPA/Maritime New Zealand/Blair Harkness(Forrás: MTI/EPA/Maritime New Zealand/Blair Harkness)

Ajánlat:

1 Tovább

nanoHÍREK

blogavatar

Információembriók az [origo] Tudomány rovatától

Utolsó kommentek