A nagymacskák hímjei rendszerint nem törődnek még a saját kölykeikkel sem. Sőt nem ritka, hogy a hím állat megöli és megeszi a kölyköket, ha az anyjuk nem vigyáz rájuk eléggé. Éppen ezért rendkívüli az az eset, amelyről az észak-indiai ranthambore-i tigrisrezervátum szakemberei beszámoltak. A park tisztviselői megfigyeltek egy hím tigrist, amely két elárvult kölyökről gondoskodik.

A kölykök februárban vesztették el anyjukat. A kis állatok ilyenkor normál esetben halálra vannak ítélve, mert általában más nőstény sem veszi őket gondjaiba, hát még egy hím. Ezeknek a kölyköknek azonban rendkívüli szerencséjük volt. Eleinte a park munkatársai etették a vadonban a kölyköket, majd, legnagyobb meglepetésükre, egy hím tigris - feltehetőleg az apjuk - „fogadta örökbe” őket. A különös viselkedést rejtett kamerák is megörökítették.

Forrás: Ranthambore forest department

A kistigrisek egyelőre még nem tudnak önállóan vadászni. A hím azonban rendszerint a kölykök közelében tartózkodik, és megengedi, hogy a zsákmányából is egyenek a most nyolc hónapos állatok. A kutatók élénk figyelemmel kísérik a sosem látott jelenséget.

Indiában a márciusban megjelentetett legutóbbi tigrisszámlálás adata szerint 1706 tigris él (a múlt század eleji százezres egyedszámmal szemben). Ebből mintegy 40 - köztük tucatnyi kölyök - található Ranthambore-ban, India egyik legismertebb tigrisparkjában.