Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Európa süllyedhet el Afrika alatt

Az Afrikai-kőzetlemez egyes részei korábban Európa területe alá buktak a szubdukciónak nevezett lemeztektonikai folyamat során. Ez a mozgás mára gyakorlatilag leállt, sőt idővel a fordítottja is megindulhat - hangzott el egy előadáson az Európai Földtudományi Unió bécsi konferenciáján. Utrechti kutatók számítógépes modellje alapján nem kizárt, hogy a Földközi-tenger térségében új kőzetlemez-alábukási zóna jelenik meg.

Afrika kontinentális területein ugyanis túl vastag a kéreg, amely kisebb sűrűsége miatt nem képes alábukni. Ugyanakkor Afrika és Európa területe jelenleg is egymás felé mozog. Lehetséges, hogy ennek eredményeként a Földközi-tenger térségében lévő vékonyabb, európai kéregrészében kezdődik meg az alábukás. Elképzelhető, hogy ennek egyik korai jele volt például az 1303-as krétai, 8-as erősségű földrengés, amely cunamit is eredményeztett, pusztítást okozva Alexandria és Heraklion partvidékén. Nem kizárt, hogy hasonlóan erős rengések a jövőben is jelentkeznek a térségben. Az új szubdukciós zóna kialakulása azonban igen lassú és nehezen bizonyítható folyamat - a mi életünkben talán csak az első jelei vehetők majd észre.

Forrás: BBC

Ajánlat:

0 Tovább

A japán természeti katasztrófa számokban

Halálesetek:
A pontos számot nehéz megbecsülni. Hétfő reggelig  a regisztrált halálesetek száma 8649, és további 13 262 embert keresnek.
(Forrás: National Police Agency of Japan)

Evakuáltak:
Összesen 349 349 embert szállásoltak egy különféle menedékhelyeken. A fukusimai atomerőmű környezetéből összesen 177 500 embert evakuáltak.
(National Police Agency of Japan)

Háztartások elektromosság nélkül:
Vasárnap este Japán északi részén még 242 927 háztartásban nem volt áram.
(Tohuku Electric Power Co.)

Háztartások víz nélkül:
Szombati jelentés szerint tizenegy prefektúrában legalább 1,04 millió háztartásban nem volt ivóvíz.
(Health Ministry)

Sérült épületek:
Legalább 14 637 épület megsemmisült.
(National Police Agency of Japan)

Felajánlások:
Szombatig 128 ország és 33 nemzetközi szervezet ajánlotta fel segítségét.
(Foreign Ministry)

Forrás:Yahoo/Reuters

0 Tovább

Atomreaktor baleset Japánban

via tudosfilmek

0 Tovább

Térképet adtak ki Japán atomerőműveinek helyzetéről

A hírek zömében természetesen a földrengés és a cunami által leginkább sújtott Fukushima Daiichi atomerőmű reaktorai szerepelnek, a japán hatóságok azonban nyolc további reaktort is leállítottak az érintett térségben. Az országban jelenleg 40 blokk működik. A Japan Atomic Industrial Forum által március 17-én kiadott térképen gyorsan áttekinthetjük az egyes erőművek állapotát.

Kattintson ide a nagyobb méretű képért!

Jelmagyarázat:

Piros: valószínű, hogy a balesetben a nukleáris üzemanyag is károsodott (Fukushima 1-4-es blokkjai)

Sárga: valószínű, hogy a balesetben a nukleáris üzemanyag nem károsodott (Fukushima 5-6-os blokkjai)

Zöld: biztonságosan leállított blokkok (három másik erőműben)

Lila: jelenleg is biztonságosan üzemelő blokkok

A térképen bejelölték még a földrengés epicentrumát és a cunami által sújtott területet.

Forrás: Scientific American

0 Tovább

Hallgassa meg a pénteki földrengés moraját!

Mennydörgéshez hasonló, hatalmas zúgás kísérte a tenger mélyén a múlt pénteki földrengést. A robajt a barcelonai Universitat Politècnica de Catalunya által működtetett, az epicentrumhoz közel (Kushiro és Hatsushima szigetek mellett) elhelyezkedő mélytengeri automata obszervatóriumok rögzítették. A felvételt két utórengés hangjával együtt az egyetem által üzemeltetett Listening to the Deep Environment honlapon tették közzé. A felvételeket az eredeti tizenhatszorosára gyorsították. Az oldalon a spektrogramok is elérhetők, melyeken a frekvencia és az intenzitás is megtekinthető.

A weboldalon a Listen on Site menüpontban élőben is bele lehet hallgatni az egyetem mélytengeri hidrofonjai által érzékelt hangokba.

0 Tovább

Animáció készült a japán földrengésekről

A március 11-i földrengés Japán mért földrengései között a legerősebb volt, a Richer-skála szerint 9,0-es magnitúdóval (az első hírek még 8,9-es, illetve 8,8-as rengésről szóltak).

Az alábbi animáción a március 8. és 16. között bekövetkezett rengések láthatók. A körök mérete a rengés magnitúdóját mutatja, míg a színük időben előrehaladva világosodik, vagyis a halványkék a legkorábbi, a piros a legutolsó rengéseket jelöli.

Először március 9-én egy 7,2-es földrengés rázta meg Japánt, ám ez nem okozott különösebb riadalmat a szigetországban. A pénteki, pusztító erejű rengés ugyanazon a helyen pattant ki, majd ezt több nagyobb utórengés is követte, kettő majdnem elérte a 8,0-ás erősséget is. A rengések végül fokozatosan gyengültek. Az animációt készítő kutatók március 9-16. között összesen 428 földrengést regisztráltak.

Forrás: GFZ German Research Centre for Geosciences (Helmholtz Association)

 

Ajánlatok:

Japán két és fél métert mozdult el a földrengéstől

Az oroszlányi rengés energiájának milliószorosa szabadult fel Japánban

0 Tovább

nanoHÍREK

blogavatar

Információembriók az [origo] Tudomány rovatától

Utolsó kommentek