A műanyag hulladéknak körülbelül 0,25 százaléka köt ki a tengerekben. Elsőre ez talán nem tűnik soknak, de évente 260 millió tonna műanyagot állítanak elő világszerte. A világtengereken jelenleg öt nagyobb szemétszigetet feltételeznek, melyek az óceáni áramlatok mentén helyezkednek el. Az elnevezés némileg félrevezető, mert ezek nem a víz tetején úszó szeméthalmok, a műanyag ugyanis az ultraibolya sugárzás hatására törékennyé válik, és feldarabolódik. A több milliónyi kis műanyagdarab így rejtve marad a műholdak elől, és többnyire a hajók fedélzetéről sem láthatók.

A hulladék egy része különféle tengeri élőlények, például bálnák, teknősök vagy albatroszok gyomrában köt ki. Az alábbi képen egy Argentína partjainál talált fiatal tengeri teknős gyomrának tartalma látható:

Forrás: SEATURTLE.ORG

Hasonlóan elgondolkodtató képek láthatók Chris Jordan fotográfus galériájában, aki rendszeresen ellátogat a Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget közepén található Midway-atollra, hogy megörökítse, milyen hatással van a szigeten fészkelő Laysan-albatroszokra a rengeteg hulladék. Felvételein elpusztult fiókák gyomortartalmalátható. A képek megtekinthetők itt.

Egy nylonzacskó élete

Ajánlat:

Megdöbbentette a kutatókat a hatalmas csendes-óceáni szemétsziget - képek

Nemcsak a torkukra akad - mérgezi az óceánokat a több százezer tonnányi műanyag hulladék

Szeméttel töltött madarak - már az állatok gyomrában is látható az óceáni hulladék

Több millió apró műanyaghulladék lebeg az Atlanti-óceánban

Az albatroszok túlélték a pusztító cunamit