A magyar nyelvű Tűzhányó Blog részletesen elemzi azokat a sajtóhíreket, amelyek egy hatalmas németországi tűzhányó lehetséges kitörésével foglalkoznak. Eszerint a Bonn környékén található szupervulkán mostanában ismét a szeizmikus aktivitás jeleit mutatja, és a kitörés komoly ökológiai katasztrófát okozhat.

A Tűzhányó Blogon író vulkanológus szakember, Harangi Szabolcs részletesen elmagyarázza, hol és milyen vulkánkitörések lehetnek Németország területén. Eszerint valóban vannak vulkanológiailag potenciálisan aktív területek, de nem várható katasztrofális kitörés.

Leírása szerint az utolsó vulkáni működés az Eifel hegység nyugati részén található maar-vulkáni területen zajlott mintegy 10 ezer éve. Azaz nem sajtóhírekben említett Laacher-see kitörés volt a legutolsó, ami egyébként az előzőektől kissé távolabb, az Eifel keleti felén található. Sok jel mutat arra, hogy az egykor látványos, és ritkán pusztító kitöréseket is produkáló területen akár még lehetnek újabb kitörések is. Azonban, ha lesz is ilyen akkor az feltehetően a nyugati-Eifelben zajlik majd és egy robbanásos, úgynevezett freatomagmás maar-vulkáni vagy egy látványos lávatűzijáték-szerű kitörés lesz, ami ijedelmet biztos fog okozni, de katasztrófát nem (inkább turistacsalogató látványosság lesz). A Laacher-see kitörés jelentős mennyiségű magmás anyagot juttatott a felszínre, ami után egy tál-alakú beszakadásos kaldera jött létre (ez maga a tó területe). Egy ilyen kitörés nem egyik napról a másikra következik be, hanem feltehetően sok-sok előjel után.

Végül Harangi leírja, hogy a híradásokban "idézett", az előjelzést adó vulkanológusok nem is léteznek.

Részletek a Tűzhányó Blogon.