A veszélyeztetett fajként számon tartott fehér delfin (más néven beluga) több mint száz példánya esett a jég fogságába a Bering-tengeren - közölte szerdán Oroszország Csukotka nevű körzetének vezetése.

"Fehér delfinek egy több mint száz tagú csoportja tévedt a nyílt tengerre és esett fogságba a Bering-tenger jegén, mintegy 15 kilométerre a parttól" - olvasható a chukotka.org honlapon.

Csukotka kormányzója levelet írt Igor Levityin közlekedési, valamint Szergej Sojgu rendkívüli helyzetekért felelős miniszternek, amelyben azt kéri a tárcavezetőktől, hogy mérlegeljék egy jégtörő kiküldését a fehér delfinek megmentésére.

Az állatok híján vannak az élelemnek, a jégpáncél pedig egyre nagyobb területet foglal el a víz felszínéből, így a ceteknek a légzéssel is gondjuk lesz. A körülményeket figyelembe véve az összes állat élete veszélyben forog - nyilatkozta a távol-keleti terület vezetése.

A beluga védett faj, amely az Arktisz vidékén honos, és a jegesmedvével, valamint a szibériai tigrissel azon három faj közé tartozik, amelyek védelmére Vlagyimir Putyin orosz kormányfő "személyes ügyeként" tekint.

Fehér delfinek rendszeresen esnek a jég fogságába, de csak ritkán ilyen nagy számban.