Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Elpusztult a Szegedi Vadaspark recés zsiráfja

Elpusztult Nuru, a Szegedi Vadaspark recés zsiráfja (Giraffa camelopardalis reticulata), az állattal egy gyors lefolyású bakteriális fertőzés végzett. A fiatal állatot december 19-én reggel találták holtan gondozói. Az rögtön kiderült, hogy nem baleset vezetett az állat pusztulásához, hanem egy nagyon gyors lefolyású, végzetes fertőzés. Az előző nap semmilyen betegségre utaló tünetet nem észleltek a gondozók, és Nuru a délutáni takarmányadagját is gond nélkül elfogyasztotta.

Az állat hasa feltűnően puffadt volt, aminek alapján először bélelzáródásra gondoltak a szakemberek. Az állatkert állatorvosa azonnal felboncolta az állatot, és a béltraktusban, a vesében és szíven is gyulladásos megbetegedés bizonyítékait találta. Konzultáltak a Fővárosi Állatkert főállatorvosával, majd saját és mások tapasztalatai alapján a legvalószínűbbnek egy Clostridium nemzetségbe tartozó kórokozó okozta fertőzést jelöltek meg az állat pusztulásának okaként.

A Clostridium baktériumok közé rendkívül veszélyes kórokozók is tartoznak, a tetanusz és a botulizmus az emberre is végzetes lehet. Ezek az anaerob baktériumok főleg a talajban élnek, de a szennyezett élelmiszerekben, illetve a bélben is megtalálhatók. Tetanusz ellen a vadaspark állatait is oltják, de ez nem nyújt védelmet több más Clostridium fajok okozta fertőzéssel szemben. Feltételezhető, hogy az immunrendszer egyedi különbségei is szerepet játszanak abban, hogy melyik állat betegszik meg. Bár szerencsére nem túl gyakori, az állatkerti világban nem egy esetben történt már hasonlóan tragikusan végződő, gyors lefolyású, Clostridium okozta pusztulás: a közelmúltban például a Fővárosi Állatkert egy elefántjának halálát okozta hasonló fertőzés.

Nuru elpusztulása után a szakemberek megtették a szükséges intézkedéseket a két másik zsiráf és a gondozók védelme érdekében. A vadasparknak a zsiráf-fajmegmentési programban való részvételét az eset nem befolyásolja, hiszen nem a tartóhely és a gondozás hiányosságai vezettek az állat pusztulásához. Az, hogy újra háromtagú lesz-e a zsiráfcsapat vagy más megoldás születik, a programmal való egyeztetés után derül ki.

MTI

0 Tovább

Budapest Timelapse

Dancsó Péter timelapse filmje Budapestről:

Részletek a filmről elérhetők itt.

0 Tovább

A világ egyik legsötétebb országa: Észak-Korea

Az Észak-Koreáról éjszaka készített műholdképeken szinte alig láthatók fények: a világtól elzárt ország markánsan elkülönül fényes környezetétől, északon és északkeleten Kínától, délen Dél-Koreától és Japántól.

Forrás: http://www.globalsecurity.org

A kép középpontjában lévő Koreai-félsziget közepén végighúzódó fényes vonal a két Korea közötti demilitarizált vonal. Közvetlenül alatta Szöul, Dél-Korea fővárosának fényei láthatók.

Az éjszakai megvilágítottság mértéke általában a gazdasági fejlettséggel arányos. A New Scientist felvételén Észak-Korea elkülönülése a környezetétől még látványosabban megfigyelhető.

Észak-Korea vezetőjét, Kim Dzsong Ilt helyi idő szerint szombat reggel egy vidéki útján, a vonaton érte a halál hatvankilenc éves korában. 

2 Tovább

Több mint száz fehér delfin esett a jég fogságába

A veszélyeztetett fajként számon tartott fehér delfin (más néven beluga) több mint száz példánya esett a jég fogságába a Bering-tengeren - közölte szerdán Oroszország Csukotka nevű körzetének vezetése.

"Fehér delfinek egy több mint száz tagú csoportja tévedt a nyílt tengerre és esett fogságba a Bering-tenger jegén, mintegy 15 kilométerre a parttól" - olvasható a chukotka.org honlapon.

Csukotka kormányzója levelet írt Igor Levityin közlekedési, valamint Szergej Sojgu rendkívüli helyzetekért felelős miniszternek, amelyben azt kéri a tárcavezetőktől, hogy mérlegeljék egy jégtörő kiküldését a fehér delfinek megmentésére.

Az állatok híján vannak az élelemnek, a jégpáncél pedig egyre nagyobb területet foglal el a víz felszínéből, így a ceteknek a légzéssel is gondjuk lesz. A körülményeket figyelembe véve az összes állat élete veszélyben forog - nyilatkozta a távol-keleti terület vezetése.

A beluga védett faj, amely az Arktisz vidékén honos, és a jegesmedvével, valamint a szibériai tigrissel azon három faj közé tartozik, amelyek védelmére Vlagyimir Putyin orosz kormányfő "személyes ügyeként" tekint.

Fehér delfinek rendszeresen esnek a jég fogságába, de csak ritkán ilyen nagy számban.

0 Tovább

Fontos bejelentésre készül a CERN a Higgs-részecskéről

Az előzetesen kiszivárgott hírek szerint sikerült jelentősen lejjebb vinni a Higgs-részecske tömegének felső határát. A korábbi adatok alapján a Higgs tömege 114 és 141 GeV között van. 

A CERN szerdai konferenciáján várhatóan a 141 GeV helyett mondanak új értéket, ami még szűkebb tartományba szorítja a régóta keresett részecskét.

A néhány napja megjelent hírek szerint a Higgsre vadászó mindkét nagy detektor, az ATLAS és a CMS is gyűjtött olyan adatokat, amelynek alapján a Higgs 125 GeV környékén létezhet.

A konferenciáról kedden beszámolunk a Tudomány rovatban.

0 Tovább

Nagylábujját varrták a hüvelykujja helyére egy brit férfinak

Sikertelenül próbálták megmenteni a levágott bal hüvelykujját, ezért a nagylábujját varrták a kezére egy bristoli férfinak. A műtétet a mikrosebészetre specializálódott bristoli Frenchay kórház végezte, az esetről a BBC is beszámolt.

Figyelem, az alábbi videóban nyugalmat megzavaró képek láthatók!



szólj hozzá: Lábujj a hüvelykujj helyére

0 Tovább

Mamutot találtak a Tiszában

Egy fiatal mamut állkapcsának egy darabját fogta ki a Tiszából egy horgász, írja a szoljon.hu. A rákóczifalvai férfi a csontban lévő redős fog miatt először cipőtalpnak nézte a leletet, amely a Tisza alacsony vízállása miatt bukkanhatott ki az iszapból.

A Tiszaföldvári Földrajzi Múzeum munkatársainak becslése szerint a csont több mint tízezer éves lehet, és egykor egy fiatal, éppen fogait váltó mamuthoz tartozott. Béres Mária, a múzeum igazgatója a szoljon.hu-nak elmondta, hogy a környék nagyon gazdag mamutleletekben, és a múzeumban már több mint 300 maradványt őriznek, melyek többségét a Tisza mosta ki a partra. A most megtalált csontot várhatóan a tiszaföldvári Hajnóczy József Gimnáziumban fogják kiállítani.

0 Tovább

Kiszámolták, mennyit nyom egy e-könyv

John Kubiatowicz, a Berkeley Egyetem professzora kiszámolta, mennyivel lesz nehezebb egy e-könyv-olvasó, ha egy új könyvet töltenek rá. Kubiatowicz abból indult ki, hogy noha a memória elektronjainak száma a tárolt adattól független és állandó, az elektronok energiája nem azonos. Az olvasók flash memóriájában az adatokat tároló elektronok energiája ugyanis magasabb, mint a szabad elektronoké. Kubiatowicz Einstein E=mc(vagyis az energia egyenlő a tömeg és a fénysebesség négyzetének szorzatával) képletét felhasználva kiszámította, hogy minden egyes könyv 0,000000000000000001 grammal növeli az olvasó tömegét.

A Vsauce Youtube-csatorna Kubatowicz számításaiból kiindulva több becslést is összegyűjtött az internet információtartalmának tömegére vonatkozóan. Russel Steitz például az internetet működtető 75-100 millió szerver teljesítményét figyelembe például arra jutott, hogy körülbelül 50 grammnyi elektron működteti a világhálót.

2 Tovább

Potyognak a konténerek a megdőlt tartályhajóról - kép

Majdnem egy hónappal ezelőtt, október 5-én futott zátonyra a Rena nevű olajszállító hajó az új-zélandi Plenty-öbölben. A tanker tartályaiból 350 tonna nyersanyag ömlött a tengerbe, és további 300 tonna van, amit még nem tudtak kiszivattyúzni a hajóból. A tanker 1300 konténere közül 90-et elveszített, és ezek közül ötven még nem került elő. A viharos időjárás miatt a mentőalakulatok attól tartanak, hogy a hajó hamarosan kettétörik.

MTI/EPA/Maritime New Zealand/Blair Harkness(Forrás: MTI/EPA/Maritime New Zealand/Blair Harkness)

Ajánlat:

1 Tovább

Kihalt a jávai orrszarvú Vietnamban

Vadorzók tevékenysége miatt kihalt a jávai orrszarvú (Rhinoceros sondaicus) Vietnamban - jelentette be a Természetvédelmi Világalap (WWF). A szervezet szerint a fajnak alig ötven képviselője maradt, ezek a példányok az Indonéziához tartozó Jáva szigetén élnek egy nemzeti parkban.


A vadorzók mellett a vietnami hatóságokat is felelősség terheli a súlyosan veszélyeztetett orrszarvú ázsiai szárazföldről való eltűnése miatt. A délkelet-ázsiai országnak a biológiai sokféleség megőrzésére tett fáradozásai nem elegendők, és ez igaz más veszélyeztetett állatokra, így a tigrisekre, az ázsiai elefántokra és a sziámi krokodilokra nézve is.

A Vietnamban élő utolsó jávai orrszarvút 2010 áprilisában ejtették el orvvadászok. Az állat teteme lövedékek okozta sebesülések nyomait mutatta, az orrszarvúnak hiányzott a tülke. Mindeddig azonban nem volt egyértelmű, hogy az akkoriban begyűjtött ürülékminták attól az állattól vagy esetleg egy másiktól származtak. Mostanra viszont génelemzések megerősítették, hogy az elejtett példányé voltak.

1 Tovább

nanoHÍREK

blogavatar

Információembriók az [origo] Tudomány rovatától

Utolsó kommentek