Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tesztelje ezen a videón, hogy mennyire tud Ön koncentrálni!

Képes-e egyszerre több dologra odafigyelni? Nézze meg alábbi videót, és próbálja meg összeszámolni, hányszor passzolják egymásnak a labdát a fehér pólós személyek:

A fenti videót az úgynevezett figyelmetlenségi vakság tesztelésére használják. Figyelmetlenségi vakságnak azt a jelenséget nevezzük, amikor annyira koncentrálunk egy valamire, hogy nem veszünk észre más dolgokat, amelyek az orrunk előtt vannak. Ilyen például, amikor vezetés közben telefonálunk, és nem vesszük észre az útra belógó parkoló autót. Ön észrevette a fenti filmben az átsétáló gorillát?

A Utah Egyetem pszichológusai legfrissebb vizsgálatukban először adtak tudományos magyarázatot a jelenségre. Megállapították, hogy azok az emberek, akik észreveszik a gorillát, jobban képesek a figyelmüket fókuszálni, és könnyebben megosztják azt, ha szükséges. A vizsgálat részletes leírását és az eredményeket elolvashatja ezen az oldalon.

1 Tovább

Kevesebb túzokot számoltak idén, mint tavaly

A hagyományos tavaszi túzokszámláláson idén 1203 madarat számoltak össze a nemzeti parkok munkatársai a faj jellemző élőhelyein. A megfigyelők 464 kakast és 671 tojót regisztráltak, míg 68 esetben nem sikerült azonosítani a madár nemét.

A legtöbb madarat a Dévaványai-síkon észlelték, itt összesen 450 madarat láttak. A Duna-völgyi síkságon 388, Biharban 107 madarat regisztráltak.

Idén lényegesen kevesebb túzokot figyeltek meg, mint tavaly, amikor 1481 példányt jegyeztek fel a tavaszi számláláskor. Szász Péter, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa az [origo]-nak elmondta, hogy a tapasztalatok szerint a tojók sokkal nagyobb területen szóródtak szét az idei párzási (dürgési) időszakban, a nemzeti parkok munkatársai pedig nem tudtak minden lehetséges előfordulási helyet megközelíteni. Ha a csökkenés a következő években is fennáll, akkor meg kell vizsgálni a lehetséges okokat, de az idei adat önmagában még nem ok az aggodalomra, mondta Szász.

A felmérés részletes eredményei itt érhetők el.

A túzok (Otis tarda) Európa legnagyobb testsúlyú röpképes madara. A mérsékelt övi füves puszták lakója, magyarországi állománya a 2. világháború előtt még 10-12 ezer madár volt. Fokozottan védett madár, eszmei értéke 1 millió forint.

0 Tovább

Fekete lyukakban is lehet élet egy orosz kutató szerint

Egy orosz kutató szerint fekete lyukakban sem lehetetlen az élet. A szokatlan elgondolás szerint bizonyos forgó és töltéssel is bíró fekete lyukak belsejében, az úgynevezett eseményhorizont és a beljebb lévő Cauchy-horizont között a téridő szerkezete "normális", és ott stabilan mozoghatnak égitestek. Ha pedig a kérdéses fekete lyuk tömege elég nagy, akkor az ebben a zónában ébredő árapályerők már nem képesek egy ott mozgó bolygót szétdarabolni. Elméletileg egzotikus energiaforrások is elképzelhetőek a térségben - de onnan kifelé, tehát a fekete lyukon kívülre már nem juthat semmi. Ha pedig bolygó lehetséges, talán az élet sem kizárt - folytatja merész gondolatmenetét a kutató.

Részletesebb angol nyelvű információ és ábra ezen az oldalon.

0 Tovább

Életet fotóztak Európa egyik legmélyebb pontján

A görög Pilos partjai előtt (lásd a Google Maps térképén) készült az alábbi felvétel, amelyen 5111 méteres mélységben egy mélytengeri rák (Acanthephyra eximia) és egy hal (Coryphaenoides mediterraneus) látható. A felvétel további érdekessége, hogy a két órán keresztül leengedett kamerával olyan helyeket keresnek a Földközi-tenger aljzatán, ahová a jövőben neutrínódetektorokat lehet telepíteni. Ezek a műszerek az itt uralkodó teljes sötétségben olyan fényfelvillanásokra vadásznak, amelyeket a vízbe csapódó nagyenergiájú neutrínók gerjesztenek.

A kutatókat meglepte, hogy ez a halfaj ilyen mélységben is megél. Ezen a hőmérsékleten, nagy nyomáson és táplálékszegény környezetben csak nagyon kevés élőlény fordul elő.

Európa legmélyebb pontja innen nem messze, a Jón-tengerben fekvő Calypso-árokban, 5267 méteres mélységben található.

0 Tovább

A kacsaondó pusztítja a baktériumokat

Akárcsak az emberek, a récék nőstényei is igyekeznek elkerülni a nemi úton terjedő betegségeket. Ebben a gácsérok csőre segít nekik. Minél fényesebb, élénkebb színű a csőr, annál több baktériumölő anyag található a hímek ondójában.

Melissah Rowe, az Oslói Egyetem kutatója munkatársaival a tőkés récék (Anas platyrhynchos) spermáját vizsgálva érdekes összefüggésre figyelt fel. A kacsák ejakulátumát az Escherichia coli nevű közönséges baktériummal keverték össze, és észrevették, hogy a madarak ondója elpusztítja a baktériumot. A további vizsgálatok során kiderült, hogy minél élénkebb színű és fényesebb a hímek csőre, annál erősebb az ondó baktériumölő (baktericid) hatása. A kutatók a Biology Letters folyóiratban megjelent tanulmányban beszámolnak arról, hogy a legpompásabb csőrű gácsérok spermája akár háromszor olyan erős baktericid hatást mutat, mint azoké, amelyeknek tompább színű a csőre. Az eredmények arra utalnak, hogy a tojók nem csupán azért választják az élénk színezetű hímeket, mert azok feltűnőbbek, hanem azért is, mert kevesebb kórokozót adhatnak át a közösüléskor.

 

Ajánlat:

0 Tovább

Most kaphattok Mindentudás Egyeteme könyveket!

Tíz nagyon szép könyvet osztunk ki azok között, akik ma (szerdán) 14 óráig elküldik a science@origo.hu címre a választ a következő kérdésekre: miről szól ma a Mindentudás Egyeteme 2.0 (http://mindentudas.hu) kerekasztal-beszélgetése, és melyik tévécsatornák közvetítik?


Ezt a könyvet ajánlja fel a program: Mindentudás Egyeteme 6.

0 Tovább

Európa süllyedhet el Afrika alatt

Az Afrikai-kőzetlemez egyes részei korábban Európa területe alá buktak a szubdukciónak nevezett lemeztektonikai folyamat során. Ez a mozgás mára gyakorlatilag leállt, sőt idővel a fordítottja is megindulhat - hangzott el egy előadáson az Európai Földtudományi Unió bécsi konferenciáján. Utrechti kutatók számítógépes modellje alapján nem kizárt, hogy a Földközi-tenger térségében új kőzetlemez-alábukási zóna jelenik meg.

Afrika kontinentális területein ugyanis túl vastag a kéreg, amely kisebb sűrűsége miatt nem képes alábukni. Ugyanakkor Afrika és Európa területe jelenleg is egymás felé mozog. Lehetséges, hogy ennek eredményeként a Földközi-tenger térségében lévő vékonyabb, európai kéregrészében kezdődik meg az alábukás. Elképzelhető, hogy ennek egyik korai jele volt például az 1303-as krétai, 8-as erősségű földrengés, amely cunamit is eredményeztett, pusztítást okozva Alexandria és Heraklion partvidékén. Nem kizárt, hogy hasonlóan erős rengések a jövőben is jelentkeznek a térségben. Az új szubdukciós zóna kialakulása azonban igen lassú és nehezen bizonyítható folyamat - a mi életünkben talán csak az első jelei vehetők majd észre.

Forrás: BBC

Ajánlat:

0 Tovább

Hello Gagarin! - üdvözlet Gagarinnak Magyarországról

A magyar Pannonia Allstars Ska Orchestra Gagarin ihlette száma:

 

Ajánlat:

0 Tovább

Ezt láthatta Gagarin az űrből - új filmet közöltek az évfordulón

A mai nappal, az emberes űrutazás 50. évfordulóján vált elérhetővé a First Orbit című 1,5 órás film, melyen végigkövethető Gagarin utazása, a startot megelőző pillanatoktól kezdve a földet érésig.

A filmben az archív felvételek mellett a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetéről készült képsorok is láthatók, melyeket az ISS két legutolsó (26/27) expedíciójának legénysége rögzített. A készítők ezekkel próbálták visszaadni azt a látványt, ami Gagarin elé tárult, mikor Vosztok-1 űrhajójával Föld köruli pályára állt. A látványos felvételek alatt Gagarin és a földi irányítóközpont közötti párbeszédet hallhatjuk.

 

Ajánlat:

0 Tovább

Újabb vihar egy régi ufóészlelés körül

A hazai sajtóban is több helyen felbukkant egy ufókkal kapcsolatos hír. Eszerint az FBI nyilvánosságra hozott egy 1950-ből származó dokumentumot az amerikai Új-Mexikó területén megfigyelt repülő csészealjakról, illetve a bennük lévő emberszerű lényekről (egyesek szerint ez a hírhedt roswelli ufóeset lehet). Valójában csak arról van szó, hogy egy évek óta ismert dokumentum került fel az FBI egyik új honlapjára (itt látható), melyben egy Guy Hottel nevű ügynök írja le egy informátor beszámolóját, aki az amerikai légierő kötelékében szolgált. Az esetet azonban maga az FBI sem tekintette hiteles ufóbeszámolónak, amit az is jelez, hogy a dokumentumot soha nem titkosították.

0 Tovább

nanoHÍREK

blogavatar

Információembriók az [origo] Tudomány rovatától

Utolsó kommentek